Ik stuitte op een bijzonder boekje. Trouw etiquette van uitgeverij BZZTôH. Voor het eerst gedrukt in 1991. Uiteraard bladerde ik direct naar het hoofdstuk bruidstaart etiquette. Bij het lezen van de eerste zin waande ik mij al in een volstrekt andere wereld. Leuk om te lezen ‘hoe het heurt’ 😉

Trouwtaart_etiquetteDe bruid snijdt aan, haar ouders betalen

Aan het eind van het déjeuner dînatoire wordt de bruidstaart gegeten die door de bruid wordt aangesneden. De taart kan ook gegeten worden na de kerk of het stadhuis in de tijd die rest voordat de receptie begint. Je kunt er dan champagne bij geven. De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. Oorspronkelijk is het idee afkomstig van de Romeinen. Boven het hoofd van de bruid werd een brood gebroken wat als symbool van overvloed gold.

Bruidstaart etiquette in Engeland

Etiquette_bruidstaart

© Claire Morris Photography

In Engeland was het vroeger de gewoonte dat de gasten een zoet gebak meenamen naar de bruiloft. Dit gebak werd opgestapeld waarna het bruidspaar elkaar over de stapel heen moest kussen. De stapel mocht niet omvallen. Als het hen lukte betekende het dat hen een lang en gelukkig leven te wachten stond. Aan het eind van het feest mochten de gasten weer een stuk van de stapel mee naar huis nemen. Nog steeds is het in Engeland gebruikelijk dat overgebleven bruidstaart in speciaal daarvoor gemaakte dozen aan de gasten wordt meegegeven. Maar het kan ook zo zijn dat de taart wordt gebracht bij mensen die niet op het huwelijksfeest konden komen. Dat is nog eens een mooie bruidstaart etiquette!

Ontstaan van de bruidstaart

Aansnijtaart_etiquette

© Jason Kaczorowski Photography

Volgens de overlevering was het een Franse kok die het idee kreeg om de stapel gebak aan elkaar te plakken met glazuur zodat er minder kans was dat hij om zou vallen. Zo is uiteindelijk de bruidstaart ontstaan zoals wij die vandaag de dag kennen. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan soms wel tot anderhalve meter hoog worden. De bruid snijdt de taart aan het einde van het diner aan. Het is leuk om het mes met linten te versieren. Zij steekt het mes in het midden van de onderste taart. De bruidegom kan zijn hand over de hare leggen om haar te helpen. Ze kunnen een stuk uitsnijden en het samen opeten. Als het een groot diner is met bediening zal die het snijden over nemen en de stukken aan de gasten serveren.

Bizarre bruidstaart etiquette

Er bestaat een oud volksgeloof dat zegt dat als de bruidsmeisjes hun stuk van de bruidstaart niet opeten, maar deze ’s avonds onder hun kussen leggen, zij zullen dromen van de man waarmee zij zullen trouwen… Een trouwtaart gewoonte die we niet vaak tegen zullen komen.