Op 29 april 2011 trouwden William van Wales en Catherine ‘Kate’ Middleton. Het spreekt voor zich dat op deze voor hun belangrijke dag ook voor een bruidstaart was gezorgd. En niet zomaar een. In dit blog staan we stil bij de achtergrond, de gebruikte techniek en hoe deze megataart tot stand kwam.

Fiona Carns uit Leicestershire, had het voorrecht om te worden gevraagd om de Royal wedding cake voor de hertog en hertogin van Cambridge te maken. Citaat van Fiona: “Het was natuurlijk het ultieme project voor ons als taartmakers en -ontwerpers”.

de royal wedding cake

Photo credit: John Stillwell/PA Wire

De royal wedding cake heeft een verhaal

De koninklijke bruidstaart werd ontworpen met een duidelijke briefing. Niet overdreven groots, maar romantisch en informeel. In de eerste plaats bevat de taart 17 verschillende soorten bloemen. Stuk voor stuk wel overwogen uitgekozen door de hertogin. Alle bloemen hebben verschillende betekenissen. Het lelietje-van-dalen bijvoorbeeld staat voor zoetheid en nederigheid. De vier nationale bloemen zaten ook op de taart. De roos symboliseert Engeland. De narcis is voor Wales.  De distel hoort bij Schotland en de nationale bloem van Ierland is de shamrock. Wij gebruikten losjes de Joseph Lambeth techniek voor de gespoten details op de taart, zoals het traliewerk, de krullen en schulpen. Details van het kant van de jurk van de hertogin vielen losjes over de taart.

De Joseph Lambeth techniek?

Lambeth spuitwerk is een van de meest ingewikkelde technieken in het verfraaien van taart en waarschijnlijk ook het meest bewonderd. Het is vernoemd naar Joseph Lambeth die deze sierlijke stijl van cake versieren uitvoerig heeft beschreven in zijn boek The Lambeth Method uit 1934.

Het spuitwerk (aanbrengen van fondant door middel van een spuitzak) van Lambeth is gebaseerd op een eeuwenoude Engelse traditie. Het creëren van rijen en rijen van ingewikkelde biesjes, slierten en slingers. Het is de meest uitbundige stijl van taartversiering en daarom meestal gereserveerd voor zeer speciale gelegenheden zoals bruiloften en doopfeesten. Met de komst van gladde fondant taart-ontwerpen in de jaren 80, was het Lambeth spuitwerk minder populair en werd enigszins een verloren kunst. Het is nu echter weer helemaal terug. Met name bij het verfraaien van de bruidstaart met vintage en klassieke stijlen.

Een bruidstaart van 100 kg!

Het ontwerpen en de bouw van deze mega bruidstaart was een echt architectuur project. De taart was meer dan 1 meter hoog, bestond uit 8 lagen en woog maar liefst 100 kg.

De royal wedding cake ‘is indeed royal’

De onderste drie lagen van de taart werden voorzien van een stabiele basis, door het creëren van 4 ‘hoeken’.  Iedere hoek bestond uit 4 taarten waardoor alleen al het fundament 12 taarten groot was. De taart werd zeer zorgvuldig naar Buckingham Palace gereden! Het team van Fiona Carns kreeg een kamer boven de keukens in Buckingham Palace om de cakes te monteren. Het kostte een team van 6 mensen drie dagen om het geheel te voltooien.

de royal wedding cake

Photo credit: John Stillwell/PA Wire