Het klinkt eenvoudig, het uitkiezen van een bruidstaart. Toch zien wij regelmatig dat aanstaande bruidsparen verrast zijn door de vele mogelijkheden. In dit blog geven we 7 tips die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ook met een bruidstaart ga je niet over een nacht ijs.

Aanstaande bruidsparen doen er alles aan doen om hun trouwdag onvergetelijk te maken. Zij kiezen daarom steeds vaker voor professionals uit de trouwbranche. Zo kan er sprake zijn van een wedding planner, een klassieke auto inclusief volgauto’s, een top trouw locatie, een goede band of DJ, een uil die de ringen komt brengen, etc. etc. Alles bij elkaar zorgt dit voor de ultieme bruiloft. Een onderdeel wat niet meer weg te denken is, is de bruidstaart. Bij de meeste bruiloften kiezen bruid en bruidegom er voor om ergens op de huwelijksdag een trouwtaart aan te snijden. Net als met alle andere onderdelen van de dag is er veel om te kiezen. Om het uitkiezen van een bruidstaart wat makkelijker te maken leggen we je 7 vragen voor.

Een Sweettable met taart, donuts, cakepops en cupcakes

Hoeveel gasten verwacht je?

Het lijkt een open deur, maar vergis je niet. Voor veel van de onderdelen van jullie trouwdag is het aantal personen bepalend. De feestlocatie en jullie cateraar zullen dezelfde vraag stellen. Bij het uitkiezen van een bruidstaart heeft de grootte van het gezelschap die mee smullen invloed op hoe de taart er uit gaat zien. Ga maar na, bij 20 gasten of minder zal de bruidstaart bestaan uit 2 lagen. De onderste laag kent dan een doorsnede van 20 cm. Worden er geen 20, maar bijvoorbeeld 80 monden gevoed dan heb je het al snel over een 5 of 6 laags taart. De basis is dan maar liefst 35 cm groot. Kortom, gaan jullie voor groot en opvallend of houd je het liever bescheiden?

Wanneer snijden jullie de bruidstaart aan?

Bedenk je of je de huwelijkstaart alleen aan de daggasten aanbiedt of juist wacht tot het feest. Kent jullie trouwdag die opsplitsing niet dan is deze vraag uiteraard niet van toepassing. Veel zal afhangen van de dagindeling en uiteraard budget. Trouw je in de loop van de middag dan zal het lastig zijn om een goed moment te vinden om de bruidstaart aan te snijden en te presenteren. Je loopt dan het gevaar dat het te dicht op het diner zit. Wacht je tot de avond/het feest dan heb je direct iets voor bij de koffie. In het laatste geval kies je er voor dat unieke moment te delen met alle familie, vrienden en kennissen. Dus, wat is bepalend bij het uitkiezen van een bruidstaart: intiem en bescheiden of in de schijnwerpers en groots…?

Hoe ziet je bruidstaart er uit?

Tja, dat is natuurlijk een lastige vraag. Ook nu zal veel weer afhangen van de grootte van de bruidstaart. Je kunt je vast wel voorstellen dat je met een 6 lagen taart meer mogelijkheden hebt dan een 2-laags exemplaar. Daarnaast kan er sprake zijn van een bepaald thema. Of zijn de bloemen in je trouwboeket het uitgangspunt? Is juist het kleurgebruik bepalend? En dan zijn er nog zaken als klassiek, modern, een combinatie van die twee, of juist een neutrale trouwtaart. Oriënteer je op internet en zorg er voor dat je voor het uitkiezen van een bruidstaart aanklopt bij iemand die van alle markten thuis is. Kijk bijvoorbeeld hier eens om inspiratie op te doen: https://nl.pinterest.com/yummiesweetcake/

Hoe gaat jullie bruidstaart smaken?

We horen jullie al denken, “ja duh, lekker natuurlijk!”. En dat klopt, lekker wordt het zeker, maar voor welke smaken kies je? Uiteraard hebben jullie allebei je persoonlijke voorkeur. Bedenk je echter dat jullie niet de enige zijn die ervan zullen eten. Probeer daarom een veilige keuze te maken zodat je niemand teleur hoeft te stellen. Bij een grote bruidstaart kun je er voor kiezen om deze op te delen in 2 smaakcombinaties. Liever niet meer. Daarmee maak je het uitserveren van de taart aan jullie gasten voor het bedienend personeel een stuk praktischer. Op onze website hebben wij een overzicht geplaatst van mogelijke smaakcombinaties. En die kunnen je tot waanzin drijven 😉 Kijk maar eens op https://yummiesweetcakes.nl/vullingen-en-smaken/ De betere bruidstaartbakkers bieden de mogelijkheid tot een proeverij. Zeker weten dat het uitkiezen van een bruidstaart dan een stuk makkelijker wordt.

Uitkiezen van een bruidstaart

Is er nog meer dan alleen het uitkiezen van een bruidstaart?Uitkiezen van een bruidstaart

Zeker! Zo kun je jullie bruidstaart uitbreiden met cupcakes, minitaartjes of cakepops. Het spreekt voor zich dat deze qua thema en uitvoering identiek uitgevoerd worden als de taart. Ook hier bepalen jullie zelf de smaak. Met name als er onder de gasten veel kinderen zijn is het handig om te kiezen voor dergelijke handzame lekkernijen. Kinderen eten doorgaans niet een heel stuk taart op. Een cupcake of cakepop daarentegen is meer aan hun besteed. Minitaartjes zijn behalve erg origineel ook makkelijker uit te serveren. We komen daar zo nog op terug. Heb je niet heel veel gasten, maar wil je toch voor de dag komen met iets ‘groots’ dan is dat een mooi alternatief. Kijk maar eens naar: https://yummiesweetcakes.nl/taart/aansnijtaart-met-mini-cakes-2/ Je hebt dus nog steeds de mogelijkheid om een officieel aansnijmoment te hebben, omdat de bovenste laag een aansnijtaart is.

Hoe gaat het uitserveren van de bruidstaart?

Eigenlijk niet iets om je druk over te maken, maar om je toch een idee te geven: Jullie snijden samen het bovenste deel (de aansnijtaart) aan. De taartpunt die jullie er uit halen geeft je de mogelijkheid om zelf als eerste te proeven. En traditiegetrouw doe je dat door elkaar een hapje te geven. Superromantisch! Alles daarna is niet jullie zorg. Het bedienend personeel weet dat iedere laag op een bord van karton rust. Dat geeft hun de mogelijkheid om de taart af te stapelen zonder dat deze beschadigd. In iedere taart zitten zogenaamde ‘dowels’. Die zorgen er voor dat de taart niet instort. Deze dowels haalt men er uit en vanaf dat moment staat hun niets meer in de weg om de taarten te verdelen in taartpunten en deze uit te serveren. Vraag voor alle zekerheid bij jullie trouwlocatie na of zij op de hoogte zijn.

Uitkiezen van een bruidstaart

Laten we onze bruidstaart bezorgen of afhalen?

Als je iets niet wilt op je trouwdag dan is het je druk maken over het ophalen van je bruidstaart. Ook het op láten halen raden wij af. Dan belast je waarschijnlijk één van je gasten met deze verantwoordelijkheid. En dat is eveneens niet wenselijk. De meeste ‘cake decorators’ bezorgen bruidstaarten door geheel Nederland. Bij meerlaags-taarten (en dat is het haast altijd) wordt de taart in losse delen vervoert en op locatie in elkaar gezet. Daar wordt dan vaak nog de laatste hand gelegd aan de afwerking. Van tevoren wordt er met de locatie afgestemd hoe laat en waar er bezorgd moet worden. Zij zorgen er voor dat er ruimte vrij gehouden wordt in koelkast of koelcel. Op het moment suprême staat jullie taart daar waar je ‘m hebben wilt. Geen zorgen, je moet genieten!

Het uitkiezen van een bruidstaart was nog nooit zo makkelijk 😉

Genoeg om over na te denken, maar bedenk je dat je slechts 1 telefoontje of email verwijderd bent van hulp. In 2019 hopen wij onze 500ste bruidstaart af te leveren. De ervaring die wij al vanaf 2011 hebben opgedaan zorgt er voor dat wij nagenoeg al jullie vragen over bruidstaarten kunnen beantwoorden. Het uitkiezen van een bruidstaart is bij ons al een deel van het feest!